Akira og matfar i jaktmodus

Så kom september, med jaktstart og et fantastisk fargespekter i naturen. Årets “happening” foregår sedvanlig i Øyfjord. Her har gjengen jakta fra tidlig på 80- tallet.

Det å ferdes i naturen sammen med Akira er en veldig god vitamin innsprøytning.
Akira er ingen jakthund i ordets og i praksis rette forstand. Hun har ikke den farta og vil heller ikke miste øyekontakten med matfar, ei heller vil hun stå i rype- situasjoner. Men nese for ryper det har hun så definitivt.

Uten henne har nok fangsten blitt veldig mye mindre.

En rypesituasjon hvor vi hadde det litt morsomt og samtidig et irriterende resultat: Vi går rolig og avslappet med våpenet over skuldra. Akira snuser i terrenget, litt inn i kratt. Plutselig hører matfar kakkling. Akira har nok allerede registrert rypa. Har brukt ordet “søk” ifm spor, Akira får kommandoen og hun er straks på hugget. Det morsomme er at hun lokaliserer rypa i krattet og hun posisjonerer seg slik at rypa kommer i mellom oss. Hun presser rypa på vingene og rypa kommer flyvende rett mot meg. Jeg kan opplagt ikke skyte umiddelbart, men må vente til skuddbanen vender bort fra Akira. Jeg avsikrer hagla, tror jeg, og forsøker å skyte. Rypa er bare 10-15 meter unna, så dette kunne ha vært en enkel sak. Trykker på avtrekkeren, ingenting skjer. Forsøker å avsikre igjen, men ingenting skjer. Fanden også! Jeg må bare konstatere at Akira har gjort jobben, men skytteren skal virkelig få en overhøvling nå! Jeg må bare konstatere at denne rypa “råskratter” av meg….
Forklaring: Sikringa på våpenet er konstruert slik at en kan velge løp ved å skyve denne sideveis. Høyre plassert avfyrer nedre løp med mest spredning. Slik har jeg den alltid i tidlig i jaktsesongen. Dessverre ble dette ikke kontrollert. Sikringa stod i midt stilling og følgelig fikk jeg ikke avsikra og skutt. Ny lærdom erfart.

Fargespekteret i naturen, temperaturen og en skikkelig god turkompis i Akira, gjør hele jaktopplevelsen komplett. Dette på tross av fangsten ikke ble all verden. Også har en prikken over i-en i det å være sammen med gode venner.


Akira ble også kjent med Gordon setteren “Mira” fra Froland ved Grimstad. Mira er en godt voksen dame på 8 år som Akira får litt respekt for. Dvs, respekten er nok gjensidig. Etter noen timer hvile, er Mira veldig lemster og veldig lite mobil. Akira er ikke det. Det medfører at Miras eneste forsvar er et sint ansikt med lyd. Akira lar henne være i fred.

Vi opplever at samene i begynnelsen på jakta presser reinen ut av Øyfjorden. Flytting/slakting er på gang. Det er bra for Akira sin del da rein nok kan være noe “forstyrrende”.

Ei hærlig jaktuke er tilbakelagt sammen med menneskets beste venn og andre venner.